YARDIM!!

11.11.08

Bu yazıyı tavsiyelerinizi , bilgilerinizi ya da tecrübelerinizi paylaşmanız için yazıyorum pek değerli okuyucular! Baştan anlaşalım :)
Gelelim soruna. Sorunun adı: Saç Dökülmesi !! Bu yeni bir sorun olmadığı için burada doktora gitmedim. Yani vitamin takviyesi falan veriyorlar. Açıkçası bir faydasını görmedim daha önce. Benim saçlarım doğdum doğalı seyrek, hacimsiz, çabuk yağlanan, belli belirsiz dalgası olan ve çok ince telli. Yani olumsuz ne varsa mevcut. Öyle ki üniversiteye kadar hep kısa saçlı oldum. Tüy gibi uçuşurlar kafamda :p Kalın telli, parlak, gür saçlara özenmekle geçiyor ömrüm. Neyse burada suların klorlu oluşundan diye tahmin ediyorum saçlarım normalden daha fazla dökülüyor ve kurular. Tabii stresin falan da etkisi vardır muhakkak. Her neyse eşim arkadaşlarıyla muhabbet ederken bir ilaç öğrenmiş. İsmi Rogaine. Doğrudan deriye uygulanan ve kan dolaşımını hızlandıran bir ilaç. Bu sebeple saç kökleri daha iyi besleniyor, bol oksijen alan saç hücreleri güçleniyor ve daha kalın saçlara sahip olmayı sağlıyor. Etken maddesi minoxidil. Minoxidil, damar genişletme özelliği sayesinde saç köklerini besleyerek saç çıkaran bir madde. İlaç losyon ve köpük olarak satılıyor sanırım. 4 aylık kullanımdan sonra etkisi görülmeye başlıyormuş ama esas sonucu yaklaşık bir yılda alıyormuşuz. Yalnız kullanmaya başladıktan sonra ki ilk 2 hafta da dökülme normalden daha fazla oluyormuş. Korkulacak birşey yok, hatta bu durum ilacın etki ettiğini gösteriyor diyor okuduğum kaynaklarda ama benim ilk kafamı karıştıran burası. Ya daha kötü olursa? Aslında ABD'de "Gıda ve İlaç Kurumu" (Food & Drug Admin.) den saç dökülmesini önleyici ve yeni saç çıkarıcı ilaç olarak onay alan tek ürünmüş. Bazı forumlardan edindiğim bilgiye göre güzel sonuçlar alınmış; yalnız erkek saç dökülmesinde eğer açılma alından başlayıp, tepe bölgesine doğru ilerliyorsa etkisi olmuyormuş. Dökülme tepe bölgesindeyse işe yarıyormuş. Sanırım alından başlayan açılmalar daha çok genetik olanlar. Neyse kimyasal olduğu için kullanılmalı mı, kullanılmamalı mı bilemiyorum. Türkiye'de büyük saç ekim merkezleri kullanıyormuş. Hatta dermatologların tercih ettiği bir ilaçmış. Burada Türkiye fiyatının yarısı ayrıca. Şimdilik şampuanını kullanacağım ama şampuanda bahsettiğim etken madde yok. Yani sadece canlılık, dolgunluk kazandırır, saç çıkarmaz yazıyor :) İşte böyle.. Belki bu dertten muzdarip olanlarınız vardır, hadi bakalım dökün içinizi!!


33 yorum:

Haydins dedi ki...

Gecmis olsun Nazocum..Bu durumda da denir sanirim di mi :)

Ben universitedeyken perma yaptirmistim saclarima bir bucuk sene cok keyifli kullandim ama ardindan hem uzuntuler etkisi hemde perma sebebiyle bir sabah kalktigimda tutam tutam dokuldu saclarim elime geldi yastikta daha da fazlasi vardi..Cok korktum valla taramadim bile saclarimi hemen topladim yukari sanki ise yararmis gibi ;)
sonra gittim kisacik kestirdim sac kendine geldi..Bu arada perma sac koklerinin kaybolmasina sebep olabiliyormus..

Ama benim saclarimin yapisi geregi genetik yani kalin telli ve coktur..
Simdi bir problem yasamiyoruz saclarimla .belki boyalardan yipranmis olabilir diyecegim..

Bir de yumusaklik istiyorsan ben bu gidisimde elidorun kremini aldim duzlestirici olanlardan cok memnunum ..Kuoforden aldigim pahali urunlerden cok daha memnun kaldim valla ;)

Opucukler canim sikinti yapma kendine..

nazo dedi ki...

Teşekkür ederim öncelikle Haydinscim. Benim saçımda da gölge var şuan ama olsa da olmasa da hep sorunluydu. Stresin, üzüntünün etkisi eminim çoktur. Zaten vücudumuzdaki pek çok sorunun temelinde bunlar var ya. Neyse elidorun şampuanını kullanıyorum bende. Buraya gelirken getirmiştim. Bitti ne yazık ki. Pek çok pahalı şampuandan daha iyi bencede. Kremi yağlandırmayı hızlandırdığı için kullanamadım. Şimdi ilk işim saçımı kestirmek. Benden de öpücükler canım..

Demli Hayat dedi ki...

Nazo;

Minoxidil aslında ilk olarak antihipertansif olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Bize fakültedeyken böyle öğretilirdi.
Yan etkisi de belirgin kıllanmadır.
Ancak kozmetik firmaları ilacın bu yan etki özelliğinden çıkarak oral olarak kullanılan bu antihipertansif ilacı losyon ve krem şeklinde topikal olarak üretip kullanıma sunmuşlardır.

Bazı arkadaşlarım solusyon olarak minoxidil'i kullandılar ve fayda gördüler. Ancak bu tür ilaç ve maddelerde kullanımın kesildikten sonraki geriye dönüp dönmemesi önemlidir. Bunun da iyi araştırılması gereklidir.

Minoxidil için kullanımı bırakıldığında geriye dönüş söz konusudur deniyor.

Genellikle bilimsel olarak saç dökülmesinin nedeninin araştırılması gerekiyor.
Gerçi saç dökülmelerinde patolojik esaslar halen daha tam anlaşılamamıştır. Genellikle bu tür durumlar fizyolojik kabul edilir.

Benim önerim;

Öncelikle saç dökülmesinin neden olacağı herhangi bir patolojiyi ekarte etmek.

İlaç kullanımı için bir önerim yok. Çünkü çoğu güvenilir bir araştırma ve güvenilir bir sonuç ortaya koyamamaktadır.

Ben ilaç kullandım mı?
Bioxin
Sonuç
eşime göre saç dökülmem durmuştu. Bana göre halen daha kelim...


Kolay gelsin.

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

nazocum sanırım ben şanslıyım böyle bir sorunum olmadığı için ne yapılır bilemiyorum :(

Flame dedi ki...

Benim saçlarımda kalın telli,gür ve uzun. Çabuk yağlanma sorunu bendede mevcut. Bu kadar gür olmasına rağmen yine de aşırı dökülüyor. Avuç avuç. Saçlarımı kestirsem mi diye bende düşünüyorum ama kıyamıyorumda. Neredeyse belime kadar oldular :( Bu akşam birazcık kısaltım boyatmayı düşünüyorum bende. Bakalım ne olacak?

Eşim Vichy'nin şampuanını ve saç besleyici kürünü kullanmıştı geçen yıl. Memnun kaldı. Birde 3 kutu hap içti eczanelerde saç için içeriden destek ama adını şu an hatırlamıyorum.

Birde şampuanın içine katılan yada direk kullanılan çam terebentin diye birşeyde duymuştum. İclal Aydın bu yazısında http://w9.gazetevatan.com/haberdetay.asp?tarih=16.06.2008&Newsid=184524&Categoryid=4&wid=10 "Eğer saç dökülmesinden ve cılızlığından şikâyetçiyseniz size muhteşem bir önerim var. Aktarlarda rahatlıkla bulabileceğiniz “çam terebentin” isimli bir yağ var. Küçük bir şişede satılır. Ayda bir saç diplerine dökün ve masaj yaparak iyice yedirin. Yirmi dakika bekleyin ve şampuanla saçınızı güzelce yıkayın. Bu yağı yüzünüzle çok temas ettirmemeye gayret edin, sivilce yapabilir. " bu şekilde anlatmış. Belki faydası olur. Fiyatı 3-5 Ytl

Umarım sen çözersin bu sorunu canım. Kolay gelsin.

nazo dedi ki...

** Demli Hayat,
Ayrıntılı bilgi için gerçekten çok teşekkür ederim. Yazmayı unutmuşum ben, kullanım bırakıldığında dökülme devam ediyormuş. Okumuştum. Mucize bir ilaç gibi bahsediliyor, o yüzden çok dikkatimi çekti ama kimyasal olduğu için kaş yapayım derken göz çıkarmak da istemiyorum. Sanırım şampuanu kullanmakla yetineceğim. Bioxcini eşimde kullandı. Dökülmeyi az da olsa durduğunu söylüyor ama devam etmedi o da.

Sinem dedi ki...

Nazo'cum, seninle aynı dertlerden ben de muzdaribim. Saçlarım aşırı ince telli ve cansız. Annemin saçlarına baktıkça geleceğim için kaygılanıyorum. O da genç kızlığında benim gibiymiş çünkü. Şu anda saçlarının hepsini bir araya topladığında kalınlık sadece 1 parmak oluyor. Saçlarımı o yüzden kısa kestirmiyorum. Çünkü biliyorum ki kestirdiğimde bir daha uzamayacaklar. Kestirmemle kırılmaları bir oluyor çünkü. Kırıkları takmadan bir süre yaşayarak aynı uzunlukta kalmasını sağlayabiliyorum. Schwarskopf un ürünlerinden çok memnunum ayrıca.

nazo dedi ki...

** İçimden Geldiği Gibi, kıskandım seni :))

** Alevcim, çam terebentinini Esra'nın blogda okumuştum(Kadınca Blog). Seni de kıskandım bu arada. Saçlarım gitgide azalıyor, doğumlarda falan dökülürmüş. O zaman ben kel mi kalacağım yanii:( Kestireceğim önce, sonra şampuanı kullanacağım. Boyamak falan yok. Bir süre daha devam ederse ilaca başlarım heralde. Bir de her bünye farklı sonuç veriyor sanırım ilaçlara. Vichy kullanan tanıdıklarım bir yararını görmedi. Umarım sorun çözülür, çünkü çok can sıkıcı :(

nazo dedi ki...

** Sinemcim, minik öğrencilerimin at kuyrukları benim 2-3 katım olurdu, sanırım canım sıkılırdı anlatamam. Annem de hep dalga geçer. Kedi kuyruğu gibi diye :) O derece yani. Çok kırılıyor. Sık sık kestirmek gerekiyor. Ona da razıyım da dökülme bitmiyor. Senin yazını da okumuştum. Birşeylere başlayacağım bakalım önce bi kestireyim de..

Unknown dedi ki...

Nazo'cum benim saçlarımda aynı seninkiler gibi. İnce ve cansızlar. Kızım doğduktan sonra aşırı saç dökülme problemi yaşadım. Arkadaşım Lacinia yı önerdi şampuan ve saç losyonunu kullandım. Neredeyse bir hafta içinde dökülme durdu. Losyon bir ay içinde bitti ve şimdi sadece şampuanını kullanıyorum saçlarım diğer şampuanlara nazaran daha geç yağlanıyor.Sevgiler

babegazelle dedi ki...

walla dediğin ilacı bilmem nazo da annem şu türkiye piyasalarıa yeni düşen bioxini kullanıyo şimdi onun saçları da öle herkese heyoo saçlarım hacimli oldu diye şampuanı övüyo annemin yalancısıyım walla

nazo dedi ki...

** Gülhan not aldım. Çok teşekkür ederim. İnsanı psikolojik olarak da kötü yapıyor bu durum.

** Benim de hava atacağım günler gelecek. İyi gelsin bişey çarşaf çarşaf reklam yapacağım Babegazelle:)

serrose dedi ki...

Canim gecmis olsun ama bende hicbir bilgisi olmayanlardanim.Sık ,uzun ve gurler kestirmeme karşı 1 düzine insan var bu yüzden çile bülbülüm çileee


En kısa zamanda bu kervana katılman dileğimle
Takma kafana hiçbirşey
sevgiler canım

zehra dedi ki...

benımde saclarım cok dokuluyor burada saf zeytınyagı ıle tara beklet ve yıka dıyorlar dokulmesı azalıyormus guclenıyormus ve parlaklasıyormus... ben denemedım ama herkes onerıyor sanırım zeytınyagının burda el yapımı olarak cok bulunmasından herkes denemıs olmalı

Adsız dedi ki...

Geçmiş olsun Nazom bu arada bak Bioblas benim hayatımı kurtardı bir tel saçım dökülmüyor 5 ayda etki etti ama bence dend canım.

yass dedi ki...

nazosko, surattakı sıvılce, derı yaglanması, sac dokulmesı vs. hepsı kandakı yetersız oksıjen mıktarı ve dolasımla ılgılı bırsey demıstı bır hoca.. ve bunun ıcın her gun bır dıs sarımsak yemeyı onermıstı. 1 hafta ıcınde farkı goruceksınız demıstı.

Yasemin Yıldırım dedi ki...

nazo bir an kendi saçlarımı okuyor gibi hissettim.

ben bioxin şampuan kullanıyorum. İyi geliyor mu dersen bilmiyorum. Çok da fark etmiyor.

bir de kuaföre gidince serum yaptrıyorum. Selective'nin filan. En azından psikolojik olarak iyi hissediyorum kendimi.

cool cookie dedi ki...

Bi oneri de benden ama bilmiyorum ne kadar ilgini ceker.Ben her yıkamadan sonra sacımı demlenmis biberiye(Rosemary) ile duruluyorum...Kimyasallardan hic haz etmedigimden bu cozum tam benlikti.Sonuc mu?? Gercekten ise yaradı ve cok daha gurlesti sacım.

Adsız dedi ki...

blogunuzu ara ara takip ederim sorununuzu okuyuncca fikrimi söleyeyim dedim eczacıyım ben ve minoksidil hakkında yazdıkların hepsi çok doğru ama ben yazılandan çok kullananların tepkisini aktarayım sana bölece fikir sahibi olursun. türkiyede olmadığı için suriye yada irandan geliyo yada rogaini netten temin edebiliyoruz.ama kullananların çoğu çok memnun bununla beraber çam terebenti evigen ve bepanthen hint yağı karıştırılmış maskeleri, kullanırsan saçını besler minoksidili beraberinde kullanrsan ii gelir. birde bioxin var türkiyede ondanda kullananaların yüzde 90 ı memnun. umarım gür ve sağlıklı saçlara sahip olursun:)

B U K E T dedi ki...

benimde saçlarım ince telli cansız ve 2 günde yağlanıyo ve şu dönemde zaten az olan saçımın yarısını kaybetmiş gibi hissediyoruum elidorun yağlanmaya karşı etki olanı iyi geliyodu bi ara hafiflemişti saçlarım ama sorun artınca cildiyeye gittim ve LA ROCHE-POSAY IN KERIUM diye bi şampuanı var onu tavsiye etti lakin şampuan pek köpürmediği için saçımı temizlenmiş gibi hissetmedğimden bıraktım bide saç kremi kullanmadığım için banyodan sonra saçım keçe gibi oluyodu normalde keçeyi sevmeme rağmen saçımda bu dokuyu sevmiyorum:)
neyse efendim bi sonraki kontrolde bu sorunların bitek çözümü var yağlanmayı tamamen kesen roaccutane kullanmak lazım dedi hemde cilt yağlanmamı geçirecek havaların biraz daha soğumasını bekliyorum zira benim sivilceler dönemsel çıkmasına rağmen artık canımı sıkmaya başladılar:)sen dökülmeden girdin bende yağlanma ve sivilceyle altın vuruş yaptım galiba :)
Ne yapıyım dökün içinizi demişsin:)))

a_y_s_e dedi ki...

bugun turkiyeden bir arkadasim 2 kutu istedi bundan! bu kadar tesaduf olmaz yani!

ASLI dedi ki...

nazocum aynı sorun kardeşimde var o da bioxin serumlardan ve şampuanlarından kullanıyor.Çok memnun.Üstelik saç telleri kalınlaştı ve yeni saç çıkarıyor.Sana tavsiyem aldığın ürünü devam ürünleriyle brlkte kullanman canm öpüyorum çok :D

Adsız dedi ki...

merhaba nazo ben de blogunu firsat buldukca takip ediyorum.bende de ayni sorun vardi yakin zamana kadar.sonra turkiyeye gittigimde annem saf zeytingyagi sur dedi oradayken firsat olmadi ama ben de usae donunce uyguladim hala da devame ediyorum 2 haftam doldu.hafta bi gun saf zeytinyagini 1 cay bardagi kadar sicak suyun oldugu bi kapta bekletiyorum cunku biraz sicak olmasi grekiyormus sonra da pamukla sac diplerimi suruyorum.o gun bugundur saclarim canlandi bi de yanlardan cikan kucucuk yeni sac telleri vardi onlarda daha dolgunlasti gibime geliyor ayrica gncden vitamin aldim hair and nail diye gecer.her gun degil ama haftada 5 gun de ondan aliyorum gunde bi tane bir de saclarimi katli kestiriyorum.uzun istersem de cit cit takiyorum boylece uzadikca da kirilma riski ortadan kalkiyor.cok opt

nazo dedi ki...

** Serrose hava mı atıyorsun yani :)) Çık bakayım sen aradan :p Şaka şaka umarım canım..

** Zehracım, zeytinyağını da okudum kaynaklardan. Ciddi yararı oluyormuş. Fırsatın varken dene tabii..

** CW not ettim bunu da. İyice araştırıp bir yerden başlamam lazım. Sağol canım..

nazo dedi ki...

** Yass, söylediğin sorunlar ben de mevcut biliyosun ki.. Sarımsak hergün olmasa da yiyorum arada ama uygulamak lazım. Teşekkürler..

** Yasemin, kimine iyi geliyor, kiminde işe yaramıyor ilaçlar. Ben birkaç gündür özellikle, kafayı iyice taktım. Yıpratıyor insanı, o yüzden kestirmek bile iyi hissetmeyi sağlıyor.

** Biberiye de kesin iyi birşey var Cool Cookie. İşe yaramasına sevindim. Tavsiyen için teşekkür ederim..

nazo dedi ki...

** Ruşen merhaba, gizli okuyucularımı da tanımış oldum bu sayede :)
Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. Tecrübelerden yararlanmak iyi oluyor.

** Buket, sorunların benim içinde geçerli. Bahsettiğin ilaç sivilce tedavilerinde kullanılan bir ilaç. Cildi ciddi derecede kurutuyor. Doktor benim için gerekli görmemişti ama bir arkadaşım kullandı. Dudakları falan çok kururdu. Bir de karaciğerde hasara yol açabildiğini duymuştum. Neyse doktorun gerekli önlemleri almanı söyler zaten. Umarım işe yarar.

** Ayşecim buradan alıp, götürüyormuş cilt doktorları falanda. Yarı yarıya fiyatı :)

** Aslıcım haklısın. O şekilde etkisi artıyormuş. Darısı bana :)

nazo dedi ki...

** Adsız merhaba, ben de katlı kestiriyorum dolgun görünmesi için. Pek fayda ettiği söylenemez ama idare ediyoruz işte:) Tavsiyelerin için teşekkür ederim. Vitamini araştıracağım.

a. gizem dedi ki...

nazocum işyerimdeki yogunluktan ben biraz gec kalmışım ama... doktorlar günde 100 tele kadar dokulmeyi olabilir diye karşılıyorlar... benim saçım da aynı alevin saçı gib. gür kalın telli ama çocukluğumdan beri deli gibi dökülen.. her banyodan sonra bi postişlik saç dökülüyor diyebilirm ama eskiden beri öyle ya hiç bişi denemedim .. böyle alıştım böyle devam.
sadece temizliğinden nefret ediyorum. o kadar.
insallah önerilenlerin bi yardımını görebilirsin. opuyorum canımcım

nazo dedi ki...

** Gizemcim sorun değil. Benim de banyo sonrası çok çok fazla dökülüyor, resmen kopuyorlar. Senin gür saçlarının üçde biri falan da benim saçlarım olsa, düşün durumun vahametini :) Temizliği ayrı olay, her yer saçlarım dolu. Mutfakta sürekli topluyorum, korkuyorum yemeklere kaçacak diye. Neyse teşekkür ederim, kıymetini bil saçlarının..

Tanya's dedi ki...

Nazocum,


Iyy bu konu bende hiç yok..sacım dökülüyor mu dökülmüyor mu onu bile bilmiyorum..o kadar kısalar ki..

Benim Hayatim dedi ki...

Bende doğuştan şanslı kesimdenim. Saçlarım gür,parlak kendinden bukleli.

Tabi beni gibi sarı ve tonlarında ısrar edip, kuaförün azizliğine uğrayıp beline kadar olan saçlarını noylon bebek saçına çevirebiliyor insan :)

O sıralar hayata küsmüştüm resmen. İlk iş omuz hizasında kestirip. Aktardan aldım doğal yağ karışımlarıyla bakım yapmak oldu. O kadar büyük bir gelişim sağladı görenler bile şaşırdı. Saç çok kısa sürede kendi eski canlılığına kavuştu. İçinde kileri tam hatırlamıyorum ama tatlı badem yağı, hint yağı, susam yağı daha değişik birçok kokulu karışımı sürmüştüm. Aktarlar yardımcı oluyor bir dene diyorum.

Boya mı? 10 yıldır hiç denemedim ;)

nazo dedi ki...

** Tanyacım kısa saçın çook yakıştığı ender insanlardansın bence. Saçlarına hayranım. Ben de o kadar kısa saçlı olmak isterdim ama yüz ve kafa şekli önemli işte. Benim ki hiiç uygun değil :)

** Benim Hayatım, sen de benim şanslı saydıklarımdansın ne güzel. Aktardan alma şansım şimdilik yok. Aslında burada da vardır da benim bilgim yok. Cuma günü doktora gidip bir çaresine bakacağım.

eso dedi ki...

sevgili nazo seni aslının sitesinden buldum sana inanılmaz bişi sölicem dax süpergro die bi bakımı var canım onu alıosun ve bana dua ediyosun saçların hiç öle otla yada kimyasal bişiyle uğraşmadan uzıcak kullanmaya başlamadan önce ölç ve nasıl kısa sürede uzadığını gör içeriğine netten bak ama bana teşekkürü borç bilirim ona göre:)