AMERICAN LIFE VOL. 3

8.3.09

Serimizin bu bölümünde öncelikle evsizlerden (homeless) bahsedeceğim. Şimdi bunun neresi ilginç, yazık o insanlar falan diyebilirsiniz tabii ki ama bu insanların bazıları ya da pek çoğu bilemiyorum sayılarını, gerçekte zengin, aileleri, işleri olan insanlarmış. Sırf hayat şartlarından sıkıldıkları için, kendilerine heyecan aradıkları için homeless olmayı seçip, sokaklarda yaşamaya başlıyorlarmış. Amerikalıların deyimiyle kendilerine challenge arıyorlar :) Amerikada'daki homeless sayısı da azımsanmayacak kadar fazla. Hatta yemek ihtiyaçlarını karşılayan sosyal kuruluşlar bile var.
***
Genelde restoranlarda içeceğe bir kez para ödüyorsunuz. Daha sonra aynı içeceği sınırsız sayıda yenileyebiliyorsunuz. İkinci veya daha fazla sayıda içeceği istediğinizde size dövecek gibi bakan bir servis personeliyle de karşılaşmıyorsunuz. Hatta kahve içiyorsanız azaldıkça yenilemeye geliyorlar. Bu iyi birşey :) Bir diğer sevdiğim uygulama 'to go'. Sanırım porsiyonların oldukça büyük olmasından dolayı ortaya çıkan uygulamadır kendisi. Tabağınızda kalan yiyeceği eve götürmek istiyorsanız, ücretsiz olarak paket yapıyorlar ya da servis elemanı tabağınızı almadan önce yiyecek kaldıysa to go isteyip istemediğinizi soruyor. Bir de bu kadar iyi şeyin üstüne, benim pek hoşlanmadığım (zorunlu olmasından dolayı) bahşiş bırakma durumu var. Bknz: Buradaki yazının sonuna :)
***
Bugün bahsedeceğim bir diğer konu eğitim sistemi. Aslında eğitim sistemi hakkında çok bilgim yok ama yaratıcılığın ön planda olduğunu, çocukların bilgi ile boğulmadığını duyuyorum. Burada doğmuş büyümüş Türk bir ailenin çocuğu, kısa bir süre Türkiye'de bir okula gitmiş. Çünkü çocuk alışırsa, ailesi de Türkiye'ye kesin dönüş yapmayı planlıyormuş. Nitekim olmamış. Çünkü çocuğa çok ağır gelmiş bizim eğitim sistemi, hatta matematik dersinden çıkınca babasına oradaki çocuklar dahi gibi demiş :) Neyse, bu kısım tartışmaya açık. Zira bizim sistemimiz de maalesef sütten çıkmış ak kaşık değil. Benim ilgimi çeken konu kılık kıyafet, öğrencilerin rahatlığı, davranışları. Öncelikle çoğu okulda kıyafet serbest. Öğrenciler gayet salaş gidiyorlar okula. Ben okullarda üniformanın giyilmesi taraftarıyım, çünkü ciddiyet verdiğine inanıyorum. Sonra obezlik konusunda ilköğretim öğrencileri tehlikeli boyutlarda. 12-13 yaşındaki kızlar benim iki katım kadar vücut hatlarına sahip. En sınırsız olunan konu ise erkek/kız arkadaş durumu. Çocukları okul önlerinde, civarlarında ya da okul bahçesinde sevgilileri! ile her şekilde görmek mümkün. 13-14 yaşında hamile olan kızlar var ve okullarda bu durum yasak değil. Kesin bir kaynaktan öğrendiğim bilgi ise küçük dilimi yutmama sebep olacak kadar ciddi, acınası, ilginç.. Aynı okulda hamile olan 17-18 kızın, 8 tanesi aynı kişiden ve bu kişi biliniyor. Durum gerçek ve çok yakın bir öğretmen arkadaşımız anlattı, daha dün. Aileler, okul yönetimi nasıl sessiz kalıyor, nasıl kabulleniyor anlamıyorum. Gerçi iş işten geçtikten sonra kabullenmeseler ne olacak? Yine de bu kadar ciddi boyutlara ulaşana kadar önlem alınmaması garip. Bu yazdıklarım Las Vegas'ta gördüklerim, duyduklarım. Tüm Amerika ile genellemek yanlış olur elbette ama bu kadar özgür olunmasına karşıyım ben.
Bugünlükte bunlar geldi aklıma..
Bu gece Mevlid Kandili. Herkesin kandili kutlu olsun.
Bir de tüm kadınların gününü kutluyorum.
Umarım huzurlu bir gün ve gece geçirirsiniz!


18 yorum:

Bilun ŞEN dedi ki...

Senin de kandilin mübarek olsun Nazo'cum.
Burda biz sınırsız içecek kavramını İkea'dan biliyoruz. 1 kere ödüyoruz, gerçi sonra gidip, kendimiz alıyoruz ama çok iyi bi'şey.
Anlattığın son olay karşısında ise, ben de küçük dilimi yuttum resmen. Ağzım bi'karış açık kaldı, acil toparlamam lazım.

Haydins dedi ki...

Kesinlikle bende okulda forma giyilmesi taraftariyim..Herkesin durumu ayni degil birde ogrenciler ne giysem diye kafalarini mesgul etmesinler, biz giydik pasa pasa onlarda giysin :)

Bir film vardi broken angel , amerika'da cevirilmis bir film turkler oynuyordu basroldeki kizin adini unuttum simdi ama konusu anlattiklarina yakin..sokakta yasamaya basliyordu kiz..Izlemediysen mutlaka izle derim :)
Kandili unutmusum valla :) bende kutlarim ayrica kadinlar gununu de :O)

ZencefilliÇörek dedi ki...

egıtım sıstemı ıle ılgılı olarak uyusturucu ve free sex ozellıkle ergenlık donemınde bır sorun olarak ortaya ciktigi icin bu nedenle Amerıka'daki Turk ailelerinde cocuk ılkokulu orada ortaokul ve lıseyı Tr'da ve unıversıte veya master ıcınse tekrar Amerıka'da okusun gıbı bır dusunce soz konusu olabiliyor.

ıcecek ve to go konusunda evet cok guzel degıl mı? :)

AskinAy dedi ki...

malesefki bu tür olaylar ile dünyanin bircok yerinde karsilasilabiliyor:(..Kadinlar günümüz ve kandilimiz kutlu olsun canim,sevgiler..

babegazelle dedi ki...

öncelikle bu yazı dizisi çok ilgimi çekti benim mezun olduğum bölüm dolayısıyla böyle birinci elden tecrübeler duymak çok hoşuma gidiyo eğitim sistemi konusunda çok yakın bi arkadaşım liseye kadar orda okudu bi diğeri de exchange yaptı onların anlattıkları da sen gibi devlet okullarında seviye bizden çok aşağıymış neredeyse 2 kere 2yi hesap makinesiz yapamıyolar diodu arkadaşım ama özel okullarında eğitim daha iyiymiş hamilelikse çok büyük bi sorun hep duyuyoruz amerikan hükümeti bence bu gidişe dur demek için bişiler yapmalı yaptırımlar olmalı 12 13 yaşında çocuğun bu hallere düşmesi feci bişi bence kendi sorumluluğunu alıcak yaşta değil bi de bebek çok kötü neyse çenem düştü sevgiler cnm:)

serrose dedi ki...

Canim benim kadinlar gunun ve kandilin kutlu olsun

Burda da bol bol var parali evsizlerimiz
sevgiler sana

yass dedi ki...

nazosumm, kandılın mubarek olsun..kadınlar gunumuz de kutlu olsunn:)

bu arada cok guzel anlatmıssın.. daha beterlerını de gordum ben.. ıste tası topragı altın ya da fırsatlar ulkesı degıl.. keske bunu bı bılseler.. hayat her yerde zor.. ama en azından kendı ınsanlarımızla kendı topragımız kendı kulturumuzle daha kolay asılıyor... sevgılerr

Tugba dedi ki...

Evet, ikeadaki sistem :) gerçekten güzel oluyor sınırsız içmek :)
ben de üniformanın sınıf farkını ortadan kaldırdığını düşünüyorum. Oğrenciyken gereksiz bulurdum. Ama düşündükçe , hele ki ergenlik döneminde bir tanesi her gün değişik kıyafet ayakkabıyla gelirken ötekinin aylarca aynı pantolonla okula gitmesi ergenlerde büyük probleme yol açar. Yoksa bence kıyafetle , saçla süsle çocuğa eğitim de verilmez disiplin de...

KAndilin ve kadınlar günün kutlu olsun nazocum;)

Bng.U dedi ki...

ilgnç şeyler anlaymışsın walla.. :)

zehra dedi ki...

kandılınız mubarek olsun dualarda bulusmak dılegı ıle...

Laçin Tenel dedi ki...

Nazocum, anlattıklarını vol1 den itibaren okuyordum. Çok ilginç şeyler de var, iyi şeyler de kötü şeyler de. Sonuçta farklı kültürler bunlar. Özgürlük bir yere kadar iyi birşey herhalde, o anlaşılıyor.
Kandilin ve kadınlar günün kutlu olsun.

nazo dedi ki...

* Biluncum, ikea'nın uygulamasını bilmiyordum. Burada da fast foodlarda aynı şekilde. Bittikçe dolduruyorsun. Öpüyorum canım..

* Haydinscim, kesinlikle haklısın. Filmi izlemedim ama bulurum mutlaka. Sağol canım..

* Zencefilli Çörek, en doğrusu valla :)

* Aşkınaycım nasıl bir dejenere olmaysa artık.. Bu kadarını aklım almıyor benim, aileler bu kadar mı kör? :( Sevgiler canım..

* Gazellecim okul dışında olduğu için okul umursamıyor. Aileler özgürlük diye diye ne hale geldiklerinin farkında değil demek ki? Biz de aşırı baskı, orada aşırı özgürlük.. Ortasını bulmak çok zor demek ki? :/ Sevgiler..

* Serrosecum senin de canım..
Parasız evsiz çok garip değil mi?

nazo dedi ki...

* Yass ben de onu savunuyorum işte.. İnsanın kendi memleketinde sorunları aşması daha kolay. Burada çıkar üzerine kurulmuş herşey, paran yoksa hiçsin.. Sevgiler canım..

* Melusina, bizim okulda bir dönem kıyafet serbest oldu. Maddi durumu kötü olanlar boynu bükük kaldılar, diğer öğrenciler hergün baloya gelir gibi giyindi. Öğrenci için, öğretmenler için, aileler için en iyisi tek tip giyim.. Sevgiler..

* cCc, :)

* Zehracım, sizin de mübarek olsun canım..

* Lacheencim herşeyin dozu iyi ayarlanmalı, fazlası da, azı da zarar :) Sevgiler..

Adsız dedi ki...

selam
ben de yaklasik 7,5 aydir USA deyim insallah agustos ayinda donecegim. Bizzat bazi seyleri yasamis bir kisi olarak 1. agizdan bir kac izlenim :))) Kizim ilkokul 1. sinifi Turkiye de okudu ve 2. sinifa burada devam ediyor. Egitim sistemi gercekten cok degisik. Eve hemen hemen hic odev gelmiyor. gelen tek sey her gun bir kitap,ve ekstra her hafta okul kutuphanesine yapilan duzenli ziyaretlerle:)haftalik bir kitap. bu ise pek cok yonden oldukca iyi oldu. 1.si okuma aliskanligini pekistirdi, 2. si ise ingilizcesini oldukca ilerletti:)Eve odev gelmemesi demek gercekten de cocuk birseyler ogrenmiyor demek degilmis bunu anladim. Cesit cesit deneyler, kompozisyon yarismalari, fuarlar, muze vb ziyaretleri, ozel gunlerin en ince detayina kadar sebebi anlatilarak ve bazen haftalara yayilarak yapilan oldukca mutevazi ancak yer edici kutlamalari... eve gelen cesit cesit konu ve faaliyet dosyalari... hergun anlatacak birsuru seyle eve gelen bir cocuk... kisa kisa teneffusler yerine uzun aralarla oyuna doyan cocuklar, ve yarina birseyleri nasil yetistirecegim diye strese girmeyen cocuklar ve dolayisi ile anne babalar. bu kadar rahat bir ortamda da bizimkilerin 2 kati irilikte cocuklar gormek gayet normal sanirim:)) ancak sizin de belirttiginiz gibi matematik cok zayif. benim kizim turkiye de 1. sinifta ogrendikleri ile burada 2. sinifin en hizli matematik cozeni konumunda ki sorular da aciksa birer basamakli toplama ve cikartmalardan ibaret. Gerisini evde biz takviye ediyoruz ve sonucta Turkiye ye donecegimiz icin iyi ki daha uzun sureligine gelmemisiz diyoruz:))ancak bir diger konuda burada hemen hemen hicbir gencin "ben nasil meslek edinecegim" diye bir derdinin olmamasi ve universitede derste elma yiyerek dersi dinledikten sonra konu ile ilgili 3-4 soru sorabilecek durumda olmasi :))) bizde henuz kreste iken baslayan ve tum egitim hayati hatta calisma hayati suresince devam eden cilginlik noktasina gelmis duzen konusu acaba genel olarak bizi tekduze mi yapiyor ayni zamanda da ozguvensiz? hep birilerinden biseylerden korkarak harekete baslamak ? ustelikte su hizla gecen hayatta... cok derin konular degilmi :)
Diger konularda fazla yorum yapamayacagim acikcasi. Sanirim bazi seyler eyaletlere gore degisiyor. Biz WA dayiz ve buradaki aile kavramini ve duzeni gordugumde gercekten cok sasirmistim. Umdugumdan cok cok daha fazla mutevazi, duzenli ve derindi (tabii sonucta bizdeki kadar degil ve olamazda) ve Avrupa'da da yasamis bir kisi olarak ulkem disindaki insanlarn bu kadar sicak olabilecegini de burada gormus oldum. pek cok dostluklar edindim. Ama Amerika anlatmaktan cok yasanmasi gereken bir yer diye dusunuyorum ve merak eden herkesin yasayabilmesini diliyorum. Gonlunuzce yasayacaginiz saglikli gunler diliyorum. bu ilk yorumum olsa da uzun suredir blogunuzu severek takip diyorum. bazen sanki kendimi okuyorum. (acaba ben de mi su blog isine atilsam, epeyce anlatacagim varmis gibi gorunuyor :)))

Jojee dedi ki...

america bölümlerine bayıldım farklı bir yerin anlatılması orayı senin anlattıklarınla hayal etmek çok güzel:)

Flame dedi ki...

Gülsüm hanım bencede blog açın siz :) çok güzel anlatmışsınız.

Nazocumm; bencede okullarda forma olsun. biz giydik ve memnunduk onlarda giysin. Çok öpüyorummm seni.

Moonish (moonsun) dedi ki...

Nazom gec kaldim ben, ama Mevlid kandilin mubarek olsun :)

nazo dedi ki...

* Gülsüm merhaba,
Kesinlikle blog açmalısın.. Daha neler var kimbilir anlatacağın :)
Güzel tecrübeler edinmenize çok sevindim. Dönüş zamanı da yaklaşmış. Umarım herşey daha güzel olur..

* Jojee sevindim öyleyse ;)

* Alevcim 2 düşüncene de katılıyorum :) Öpüyorum bir de..

* Moonishim öpüyorum seni de ;)